Adóelőleg-nyilatkozatok

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja‑törvény) 2010. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint az állami adóhatóság nem rendszeresít adóelőleg‑nyilatkozatokat. Ezért az adóelőleg-nyilatkozatok bármilyen formában megtehetőek. Ugyanakkor a törvényi kötelezettségek teljesítéséhez nyújtott segítségképpen és iránymutatásként az állami adóhatóság az alábbi adóelőleg‑nyilatkozat mintákat készítette el. A nyilatkozat minták tehát nem kötelezően alkalmazandóak, illetve mind tartalmukban, mind formájukban – a nyilatkozatot tévő magánszemély, illetve a kifizető, a munkáltató által – szabadon módosíthatóak.

 

Amennyiben Ön kifizetőként, munkáltatóként az adóhatóság által elkészített adóelőleg-nyilatkozat mintákat használja fel, javasoljuk, hogy nyilatkozatoknak csak azon részeit vegye át, amelyek a nyilatkozatot tevő magánszemély adókötelezettsége szempontjából relevánsak. Többnyire felesleges például, hogy az adóelőleg‑megállapítás módjára vonatkozó nyilatkozat mintája tartalmazza a végkielégítés adóévek közötti megosztásával kapcsolatos nyilatkozatot. Szintén megállapítható, hogy a munkaviszonyban foglalkoztatott magánszemélyek az adóelőleg meghatározása során figyelembe vehető költségekről szóló nyilatkozatban jellemzően csak a nem önálló tevékenységgel összefüggésben felmerült költségekről nyilatkozhatnak. Ezért javasoljuk, hogy például ha a magánszemély végkielégítésben nem részesül, vagy önálló tevékenységből származó bevételt nem szerez, akkor a magánszemély részére átadott nyilatkozatok mintáiból törölje a végkielégítésre, illetve az önálló tevékenységgel összefüggésben felmerült költségekre vonatkozó részt.

 

Az szja-törvény azt sem írja elő, hogy az adóelőleg-nyilatkozatokat az APEH által ajánlott módon kellene strukturálni. Ezért természetesen Önnek arra is van lehetősége, hogy az alábbiakban külön-külön ajánlott adóelőleg-nyilatkozatokból az adott magánszemély esetében szükséges megfelelő elemeket egy nyilatkozatba foglalja. Így például az adójóváírásról és a személyi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozat akár egy nyilatkozatba is foglalható.

 

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy az szja-törvény új előírása kötelezi a kifizetőt, a munkáltatót arra, hogy a kifizetést megelőzően tájékoztassa a magánszemélyt az adóelőleg-nyilatkozat megtételének lehetőségéről, valamint a nyilatkozat megtételének vagy mellőzésének adójogi következményeiről.

forrás: www.apeh.hu

Letölthető dokumentumok

2010. január 20 SZJA