Pénztárgép-csere: elektronikusan kell vallaniuk a vállalkozóknak

A pénztárgépek legnagyobb részét május 1-jével össze kell kötni az adóhivatallal, azonban az átállásra kétlépcsős türelmi időszakot vezet be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – közölte a tárca. A legkésőbb december 31-ig üzemeltethetők szankció nélkül a régi pénztárgépek, ám a vállalkozóknak addig is elektronikusan adatok kell szolgáltatniuk.
 Az új típusú, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó NGM rendeletet február 15-én hirdették ki, ennek szabályai minden piaci szereplőre változatlanul érvényesek – hangsúlyozza közleményében a minisztérium. Az új pénztárgépekre való átállás időpontja május elseje. A rendszer újdonsága miatt, illetve annak érdekében, hogy minden érintettnek kellő idő álljon rendelkezésre az új követelményeknek megfelelő pénztárgépekre való átállásra, a tárca kétlépcsős türelmi időszakot határozott meg.
A pénztárgéphasználatra kötelezettek az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket június 30-ig, az ezzel rendelkező – jellemzően PC alapú pénztárgépeket – december 31-ig működtethetik anélkül, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szankcionálná az átállás elmulasztását. Emellett a jogalkotói szándék megvalósulása érdekében a nagyobb felkészülési idővel rendelkező elektronikus naplós hagyományos pénztárgépek üzemeltetői július 1-jétől elektronikus úton, havonta kötelesek adatot szolgáltatni pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól – áll az NGM közleményében.
Forrás: 2013. március 6. MTI