Figyelmeztet a NAV: már csak két napunk maradt

Péntek az utolsó nap (február 15.), amikor még választhatják a magánszemélyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást.

Aki élni kíván a lehetőséggel, az február 15-ig a 1253NY jelű adatlapot kitöltve adja postára, vagy adja át személyesen a NAV valamelyik ügyfélszolgálatán. Aki ügyfélkapuval rendelkezik, elektronikusan is elküldheti. A 1253NY nyomtatványt 700 ezer magánszemély megtalálhatja az adóhivatal által postázott bevallási csomagjában, de a nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu), vagy beszerezhető az ügyfélszolgálatokon is.

Az egyszerűsített bevallás választásánál az adókedvezmény érvényesítése nem kizáró ok. Sőt ha valaki már most tudja, hogy mely civil szervezetnek és egyháznak kívánja felajánlani adójának 1 plusz 1 százalékát, azt is megteheti.

A pénteki határidő jogvesztő, vagyis aki február 15-ig nem adja postára, vagy juttatja el más módon nyilatkozatát, az elkésett. A késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki. A későknek, vagy akik nem választották az egyszerűsített bevallást, önadózással kell majd számot adniuk 2012-ben szerzett jövedelmükről.

Forrás: 2013. február 14. napi.hu