Elmondták: ezért módosít az adótörvényeken a kormány

Az adótörvények módosításának célja a jogharmonizáció, az adminisztrációs terhek csökkentése, illetve a gazdálkodó szervezetek működésének elősegítése – erről Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára előterjesztői expozéjában beszélt az egyes adótörvények módosításáról szóló javaslat keddi általános vitájának megnyitásakor az Országgyűlésben.

A konkrét módosítások közül kiemelte: 2013 január 1-jétől ténylegesen egykulcsos lesz a magyar adórendszer a szuperbruttósítás megszüntetésével. Ennek 107 milliárd forintos a költségvetési hatása, ezzel azonban a kormány már számolt a jövő évi büdzsé összeállításakor.

Szintén megváltoznak a biztosításokból keletkező jövedelmek adózási szabályai és más megtakarításokkal egységes szabályok vonatkoznak majd erre a szektorra is. A biztosításokat az új szabályok közgazdasági tartalmuk alapján különbözteti meg: ha megtakarítás jellegű a biztosítás, akkor adóköteles lesz a díja januártól. Adómentes csak az olyan élet-, baleset- és egészségbiztosítások díja marad, amely kizárólag a biztosítási esemény bekövetkeztekor nyújt szolgáltatást, tehát visszavásárlási értékkel nem bír.

A törvénymódosítás pontosítja a munkáltató kedvezményes adóteher melletti munkahelyi étkeztetésre biztosítható havi 12 500 forintos hozzájárulásának szabályait is: a jövőben akkor is biztosítható ez az összeg, ha mások is étkezhetnek a munkavállalókon kívül a munkahelyi étkezdében.

Az államtitkár hangsúlyozta: a vállalkozási környezet kedvezőbbé tétele érdekében a javaslat megteremti a társasági adószabályok és az egyéb adószabályok közötti koherenciát, az egyszerűbb jogalkalmazás érdekében, mindezt az adminisztratív terhek növelése nélkül.

Az áfa szabályai pusztán jogharmonizációs kötelezettségek miatt változnak, de emellett egyszerűsödnek az elektronikus számlázással kapcsolatos szabályok, a vállalkozások likviditásának javítása érdekében pedig üzletág-átruházás esetén nem keletkezik adózási kötelezettség – ismertette Cséfalvay Zoltán.  Kiemelte még, hogy nem kell papír alapú adó-visszatérítési kérelmekhez csatolni a számlákat, a fuvarozók pedig jövőre már havonta érvényesíthetik az adó-visszatérítésüket.

Az alkohol esetében csökken szeszfőzdék jövedéki biztosítása, a borászatoknál pedig lehetővé válik a kistermelői pezsgőkészítés. A gépjárműveknél uniós kötelezettségnek megfelelően az ellenőrzött körbe kerülnek az üzemanyag-adalékok, valamint egységessé válik minden hibrid üzemű autó után a fizetendő regisztrációs adó.

A helyi adókat illetően kisebb pontosításokat foglal magában a tervezet, de fontos újítás az államtitkár szerint, hogy januártól a Magyar Államkincstár honlapján adatbázist üzemeltet majd az összes településen vezetett helyi adók szabályait illetően, valamint az önkormányzatoknak a honlapjukon elérhetővé kell tenniük egy egységes formátum szerint a helyi adózási szabályokat.

Cséfalvay Zoltán felhívta a figyelmet az örökösödés esetén az özvegyeket és az egyenes ági rokonok megillető illetékmentességre, valamint a fiatalok első lakásvásárlása esetén az érintett ingatlan legmagasabb értékének 8 millióról 15 millió forintra emelésére és a vonatkozó illetékkedvezmény maximumának eltörlésére. Végül az államtitkár ismertette azt is, hogy szűkülnek az önkormányzati adóslisták a listára kerülés összeghatárának emelkedésével.

Forrás: MTI 2012. október 30.